AKTUELNO

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, rekao je za Novo jutro televizije Pink da je manevarski prostor koji je ostavljen predsedniku Srbije jako uzan.

- Teško je očekivati da se stvari pomere u nekom pozitivnom pravcu, a to bi bilo pronalaženje nekog obostrano prihvatljivog rešenja i sklapanje nekog sporazuma koji bi doneo trajnu stabilnost i mir u regionu. Obe strane bi morale ispoštovati ono što je ranije dogovoreno. Beograd je ispoštovao, dok Priština nije ništa. ZSO nije formirana evo već pet godina, a to je bio uslov svih uslova da se dalje nastave pregovori i sklapanje novih - rekao jeRajić.

Kako kaže, teško je očekivati da se dođe do trajnog i obostrano prihvatljivog sporazuma o kome bi obe strane bile po malo nezadovoljne, niko ne bi dobio sve, ali niko ne bi ni izgubio sve.

Foto: Printscreen

- Manevarski prostor koji je ostavljen predsedniku Srbije, od kada je došao na vlast, je jako uzak. Pregovori su prebačeni sa terena UN na teren EU. Činjenica je da nisu sve zemlje članice priznale nezavisnost Kosova i Metohije, imamo primer Španije, ali objektivno tih nekoliko zemalja koje ga nisu priznale, nemaju tu snagu koju imaju na primer Rusija i Kina u UN sa pravom veta. Prema tome, odluka Tadića i Jeremića od pre desetak godina, da se ti pregovori prebace u Brisel, uzrokovali su činjenicu da danas imamo jako uzak manevarski prostor - rekao je Rajić.

Po njegovom mišljenju, ići će se ka mirnom rešenju, ali kako kaže, Beograd nije nikada ni bio prepreka za mirno rešenje.

- Mislim da je ono što Priština priželjkuje da Beograd u nekom trenutku odustane, ali to ne treba da dozvolimo dokle god postoji bilo kakva šansa za pregovore - rekao je Rajić.

Foto: Printscreen

- Smatram da je pozicija Srbije najbolja moguća trenutno. Srbija je otvorena za razgovor, ona pruža ruku jednom trajnom rešenju, ukoliko se uvaže naši stavovi i ne odbija konstruktivne razgovore ukoliko oni mogu da se ostvare. Ono što me plaši jeste što kosovski predstavnici često ulaze sa nekakvom zadrškom. Oni neprestano pokušavaju da uruše pogodnu atmosferu za kompromis - rekao je Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

Kako kaže, oni su napravili odstupnicu pre nego što su bilo šta uradili.

- Srbija brine o interesima svojih građana, sa jedne strane, sa druge strane brine o interesima Evrope i spremna je za kompromis. Ova mudrost koja postoji u našem vrhu, spremnost da se traži neko rešenje koje bi obezbedilo mir i ekonomski prosperitet u Srbiji, je dobra. Mnogo je važno da kao komšije probamo da nađemo pozitivne akspekte - rekao je Miletić.

Foto: Printscreen

Prema rečima istoričara Saše Adamovića, tokom tog pregovaračkog procesa mi sedimo sa jedne strane stola, a naši neprijatelji sa druge strane.

- Mi smo 1999. bili izloženi jednoj brutalnoj agresiji NATO pakta, koji je ovde počoinio velike zločine, a sa druge strane stvorio je uslove da se od srpske teritorije otcepi jedan dobar deo teritorije. Mi se od tada trudimo da zadržimo Kosovo. Dugo vremena nismo vodili ni dobru politiku, ali poslednjih godina pojavljuju se znaci nade da stvari mogu da se promene - rekao je Adamović.

Kako kaže, EU ima ogromnih problema, na raskršću je, i suočava se sa novim talasom migrantske krize.

- Neophodno je da Nemačka napravi jedan politički i ideološki zaokret. Ono što se dešava u Italiji je takođe pozitivno. Takođe, ohrabruje nas ono što rade i zemlje takozvane Višegradske grupe, pre svega Mađarska i premijer Orban. Ovo što nam se predstavlja kao EU ima malo vreze sa Evropom - rekao je Adamović.

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Novo jutro

#Predrag Rajić

'